2016

Wie wil mij kietelen?

Een TIP voor zzp’ers om inspiratie op te doen

 Ik wil het niet, maar eigenlijk ook weer wel. Je verzet je ertegen en tegelijkertijd rollen de tranen over je wangen van het lachen. Kietelen. “Kiele, kiele, kiele”, ik hoef het maar te zeggen en mijn neefje van vier schatert al van het lachen, zonder hem überhaupt aan te raken. Het is mijn favoriete bezigheid als tante. Ook mijn grote kleine kind thuis (lees: mijn man) heeft regelmatig kieteldrang en kan het niet laten om mij in mijn zij te prikken, mijn benen in de houtgreep te nemen om de onderkant van mijn voeten te kriebelen. Eerst scheld ik hem verrot en verzet ik mij met al mijn kracht (ik ben van nature nogal fel en ik word niet graag in situaties gedwongen, dus houtgreep + kietelen = onheil), maar al snel doen mijn buikspieren pijn van het lachen en maak ik vergelijkbare geluiden als mijn neefje van vier.

Ongegeneerd sprankelen

Kietelen. We verzetten ons, omdat onze grens wordt overschreden. De persoonlijke bubbel wordt op brute wijze lek geprikt, we worden uit onze comfortzone gerukt door iemand die ons ongevraagd aanraakt, ons laat tintelen. Het ongevraagde is onaangenaam. De tinteling zelf is daarentegen stiekem best wel lekker. Het bruist door je lichaam, zet alle zintuigen wagenwijd open en het werkt op onze lachspieren. De rem gaat eraf. Kortom, kietelen laat ons ongegeneerd sprankelen! En wie wil dat nou niet?

Lachen 1

De inspiratie van een zzp’er

Als zelfstandig ondernemer ben ik altijd op zoek naar iets (workshop, netwerkborrel, lezing) wat of iemand (vriend, vriendin, vakgenoot) die mij kan en wil kietelen. Mij laat bruisen en ongegeneerd laat sprankelen, zonder rem erop. Als zelfstandige ondernemers moeten wij namelijk altijd onszelf een schop onder onze kont verkopen, want er is geen werkgever die zegt wat te doen en controleert of je je doelen hebt gehaald. Wij, eigen bazen zonder personeel, stellen onze eigen goals en zijn de enige die ons ook corrigeren en controleren (uiteraard op de altijd over de schouder meekijkende ‘big brother’ belastingdienst na). Soms gaat dat voor de wind. Alles zit mee: je stroomt over van de ideeën en je tikt het ene na het andere goal binnen. Game, set, MATCH! De andere keer gaat het wat moeizamer of valt het gewoonweg smerig tegen. De inspiratie is weggevloeid als een stuwdam die wordt opgezet, je hebt lood in de benen en je hoofd voelt aan als een doos met watten. Game OVER! Om weer in het spel van ondernemen te komen, hebben we inspiratie nodig. We moeten gekieteld worden om weer ongegeneerd te sprankelen. Jezelf kietelen is echter geen optie. Heb je het weleens geprobeerd? “Kiele, kiele, kiele”, nou ik hoef er niet van te schateren en ook mezelf onder mijn voet kriebelen heeft niet hetzelfde effect. Het werkt niet. De prikkels moeten van extern komen, van buitenaf. Om vervolgens weer van binnenuit energie te krijgen.

Lachen 2

Durf te vragen

Ik was de sprankeling even kwijt, dus ben ik op zoek gegaan naar kietelaars in de vorm van mensen en situaties om weer inspiratie op te doen. Voor het eerst heb ik schaamteloos een bericht geplaatst op mijn Facebook- en LinkedInpagina met de oproep ‘Inspiratie gezocht!’. Een oproep om samen koffie (liever wijn) te drinken en ideeën uit te wisselen, elkaar te inspireren. En het werkt! Uit onverwachtse hoeken dienen mensen zich aan. Mensen die ook gekieteld willen worden en mensen die kietelaars kennen en willen aandragen. Zo zie je maar weer, soms ligt de oplossing dichterbij dan we denken en moeten we gewoon vragen om wat we nodig hebben. Want waarom ook niet? Om die paar azijnzeikerds te vermijden die het zelfingenomen vinden dat je vrijpostig je behoeftes via social media de wereld in slingert (is dat overigens niet het hele doel van sociale netwerken als Facebook en LinkedIn)? Of omdat je vindt dat je jezelf niet kwetsbaar op mag stellen als zelfstandig ondernemer? JOEHOE, wakker worden, we leven in 2016! Kwetsbaar opstellen is allang niet zwak meer, maar juist stoer en dapper. Het getuigt van zelfkennis en past helemaal in de hippe motto’s erken je tekortkomingen, durf te vragen en delen is het nieuwe vermenigvuldigen. Alleen weet die azijnzeikerd dat nog niet.

Tot de volgende…

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

6 gedachten over “Wie wil mij kietelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *